enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0971
EURO
37,9535
ALTIN
2.820,01
BIST
9.781,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C

Bakan Kurum: Körfez’de yaşanan, tam anlamıyla büyük bir çevre felaketi

Bakan Kurum: Körfez’de yaşanan, tam anlamıyla büyük bir çevre felaketi
REKLAM ALANI
05.09.2024 12:52
6
A+
A-

Giriş

Değerli İzmirliler, sevgili dostlar,

Bugün, anlamlı bir günde, İzmir’in Kurtuluş Haftası’nda, sizlerle bir aradayız. Son dönemde İzmir Körfezi’nin yaşadığı toplu balık ölümleri, kötü koku ve görüntüler hepimizin kalbini sızlattı. Bu nedenle bugün, TÜBİTAK gemimizdeyiz. Bilim insanları, valimiz ve belediyelerimizle birlikte gerekli incelemeleri yerinde yapıyor, körfezdeki acı durumu yerinde görüyoruz.

Körfezdeki Tehlike

YAZI ARASI REKLAM ALANI

İzmir Körfezi, dünyanın göz bebeği niteliğindeki bir tabiat harikasıdır. Ne yazık ki bugün kirlilik nedeniyle nefes almakta güçlük çekiyor. Balıklarımız toplu ölümlerle karşı karşıya kalıyor.

Bakanlık olarak harekete geçtik ve körfezin farklı noktalarından deniz suyu örnekleri aldık. Üzücü bir gerçekle karşılaştık: Denizdeki atık suyu kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazla. Bu, evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan suya karıştırıldığı anlamına geliyor. Bu durum koku sorununu beraberinde getiriyor ve insan sağlığını tehdit ediyor.

İçler Acısı Sonuçlar

Denizdeki oksijen seviyesine baktığımızda da benzer bir manzara görüyoruz. İzmir Körfezi’nde oksijen seviyesi, olması gereken 6 miligram/litre seviyesinden 1,8’e, hatta yer yer 0’a kadar düşmüş durumda. Bu da bağlantılı olarak su sirkülasyonunun neredeyse tamamen durma noktasına geldiğini, iç körfezde bazı bölgelerde yaşam kalmadığını gösteriyor.

Sorumlular

İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için yapılan Büyük Kanal Projesi’nde yağmur suyu ve kanalizasyon şebekesinin birleştirildiğini görüyoruz. Bu durum, körfeze daha fazla kirlilik ve katı madde gitmesine sebep oluyor.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin de verimli işletilemediğini tespit ettik. Bu tesis düzgün işletilmediği için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca uyarı yaptık. Ancak 5 yılda 13 ayrı ceza uygulanmasına rağmen sorun çözülmedi. Geçtiğimiz 23 Ağustos’ta tesisimizden alınan numunede, katı madde değeri limitin 4 katı üzerindeydi.

Çözüm

Bugün İzmir Körfezi’nde yaşanan durum, tam anlamıyla bir çevre felaketidir. Bu felaketin sorumluları, körfez için hiçbir adım atmayanlar, sorumluluklarını gizlemek için çırpınanlar ve körfezin kirliliğine sebep olan belediyelerdir.

Bakanlık olarak İzmir Körfezi’nin korunması için gerekli denetimleri yapmaya devam edeceğiz. Bilim kurulumuz, yerel yönetimlere yol gösterecek, yol haritaları çıkaracak ve ev ödevleri verecek. Belediyelerin eksikliklerini tespit edecek, uyaracak ve harekete geçmeleri için zorlayacağız.

İzmir Körfezi, kaderine terk edilemez, görmezden gelinemez, yok sayılamaz. Biz de bu duruma seyirci kalmayacağız. Yapılan her şeyi an be an takip ederek körfezimizi koruyacağız.

Bu konuda çaba gösteren herkese teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle selamlıyorum.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.