enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Yağmurlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C

Kalyon Karapınar GES’e yeni ödül: Dünya Mimarlık Festivali’nde "En iyi yapı" ödülünü kazandı

Kalyon Karapınar GES’e yeni ödül: Dünya Mimarlık Festivali’nde "En iyi yapı" ödülünü kazandı
07.11.2024 15:22
A+
A-

Dünya Mimarlık Festivali’nde Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali Ödüllendirildi

Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali, peyzaj ve tasarım alanında yenilikçi projeleri ödüllendiriyor. Bu yıl, Kalyon Enerji’nin Konya Karapınar’da bulunan Güneş Enerjisi Santrali’nin (GES) Yönetim Kontrol Binası (SCADA), “En İyi Yapı” ödülüne layık görüldü.

Festivalde enerji, ulaşım ve bilim gibi 33 kategoride projeler yarışıyor. GES SCADA binası, üretim, enerji ve lojistik kategorisinde 10 farklı ülkeden seçilen projeler arasından öne çıkarak ödülü aldı.

GES SCADA binası, daha önce Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin “Yapı Ödülü”ne ve Dezeen Awards 2024’ün “Altyapı ve Ulaşım Projeleri” kategorisinde kısa listeye girmişti.

Çölde Bir Vaha: Kalyon Karapınar GES SCADA Binası

Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar GES, 3,5 milyon güneş paneli ile 20 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. Santralin yıllık elektrik üretimi 2 milyon evin ihtiyacını karşılıyor.

GES’in merkezindeki SCADA binası, hem mimari bir sembol hem de birçok işlevi bir araya getiren bir yapı.

SCADA Binasının Mimari Tasarımı

SCADA binası, 58 proje arasından seçilerek 2020 yılında hayata geçirildi. Yarışmanın amacı, yenilenebilir enerjinin önemine vurgu yapmak ve sürdürülebilir tasarım yaklaşımlarını teşvik etmekti.

Ödüllü proje, “Vaha” konseptiyle tasarlandı. Güneş panellerine gölge düşürmeyecek şekilde konumlanan bina, bölgenin kuraklığına tezat oluşturan bir yaşam alanı sunuyor. Dört farklı yansıtma özelliğine sahip paslanmaz çelik cephe paneli, yapıya güneş ışınları altında parıldayan bir görünüm verirken iç mekanlara gölge sağlıyor.

SCADA binası, doğal bitkilerle düzenlenen bir avluya ve terasa sahip. Dört mevsim çiçek açan ağaçlar ve yöresel bitkiler kullanıldı. Bina, bilim insanlarının, öğrencilerin ve enerji alanındaki profesyonellerin bir araya geldiği bir buluşma noktası olarak hizmet veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.