enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C

Kovid geçirenlerde kalp krizi riski 2 kat fazla

Kovid geçirenlerde kalp krizi riski 2 kat fazla
28.11.2024 07:08
A+
A-

Kovid-19 ve Kardiyovasküler Sağlık: Aşıların Rolü

Sağlık Bakanlığı Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları ile görüştüm. Kendisine, Kovid-19 aşılarının kalp krizi vakalarını artırdığı yönündeki tartışmalı iddiayı sordum.

Virüs Kalbe Zarar Veriyor

Prof. Dr. Koçoğulları, Kovid-19’un yalnızca solunum yollarını değil, aynı zamanda kalp-damar sistemini de etkilediğini belirtti. Çalışmalar, enfeksiyon ve kardiyovasküler olaylar arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Aşıların bu riskleri azaltmada rol oynadığını vurguladı.

Kovid-19’un kalp krizi ve felç gibi ciddi kardiyovasküler olayların riskini artırdığını söyledi. Enfeksiyondan sonra bu riskler 3 yıla kadar iki katına çıkıyor. Şiddetli enfeksiyon geçirenlerde risk daha yüksek. Hafif vakalar bile miyokardit, aritmi ve kalp yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir.

Kovid, doğrudan damar dokularını enfekte ederek plaklarda iltihaplanma yaratabilir ve kalp krizi veya felce yol açabilir.

Aşılar Kalp Krizini Artırmıyor

Prof. Dr. Koçoğulları, aşıların Kovid-19’un ağır etkilerini önleyerek kardiyovasküler komplikasyonları azalttığını söyledi. Aşıların güvenli ve etkili olduğu kanıtlandı. Kalp krizi riskini artırdığına dair hiçbir kanıt yok.

Aşılamadan sonra görülen hafif iltihaplanma, bağışıklık sisteminin normal bir tepkisidir ve kardiyovasküler olaylarla ilişkili değildir. mRNA aşıları sonrası nadiren görülen miyokardit ve perikardit vakaları genellikle hafif seyreder ve tedaviyle iyileşir.

Kadınlarda Kalp Hastalıklarının Artışı

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat Sargın ise kadınlarda kalp ve damar hastalıklarının arttığına dikkat çekti. Bunu “sessiz bir salgın” olarak tanımladı.

Kadınlarda kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde kadın ölümlerinin üçte birinden sorumlu. Türkiye’de de bu hastalık kadın ölümlerinin yüzde 40’ına neden oluyor.

Kadınlar genellikle kanserden korkuyor, ancak kalp hastalıkları 2. sırada yer alıyor. Dünya genelinde kadın ölümlerinin yüzde 35’i kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. Bu oran, tüm kanser türlerinden daha yüksek.

Kadınlarda kalp ve damar hastalıklarının sıklığının 2030 yılına kadar yüzde 46 artması bekleniyor.

Belirtiler Farklı

Doç. Dr. Sargın, kadınlarda kalp ve damar hastalıklarının erkeklere göre farklı belirtiler gösterdiğini söyledi. Göğüs ağrısına ek olarak, yorgunluk, mide bulantısı, sırt veya çene ağrısı gibi belirtiler de yaygın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.