enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2863
EURO
37,0253
ALTIN
3.028,14
BIST
8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

Mesud Pezeşkiyan kimdir? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan Türk mü?

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 14 milyon 70 bin 642 oyun sayıldığını duyurdu.

Mesud Pezeşkiyan kimdir? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan Türk mü?
29.06.2024 11:51
2
A+
A-

**İran Cumhurbaşkanlığı Seçimi Sonuçları Açıklanıyor**

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 14 milyon 70 bin 642 oyun sayıldığını duyurdu. Oy dağılımına göre, Pezeşkiyan yüzde 5 milyon 955 bin 781 oy alarak yüzde 42,3 ile yarışı önde götürüyor.

Şu ana kadar sayılan oyların 5 milyon 560 bin 321’ini alan Celili onu yüzde 39,5 ile takip ediyor. Muhammed Bakır Kalibaf, yüzde 13,4 oyla üçüncü, Mustafa Purmuhammedi yüzde 0.8 ile dördüncü sırada yer alıyor.

**Mesud Pezeşkiyan: Türk, Kürt ve Beluçların Adayı**

Anketler, Mesud Pezeşkiyan’ın Türk, Kürt ve Beluçların yoğun olduğu bölgelerde diğer adaylara göre yüksek oy aldığını gösteriyor. Başkent Tahran’daki bir konferansta konuşan Pezeşkiyan, “Hayatımda oy almak için hiçbir zaman yalan söylemedim ve hiçbir zaman yanlış slogan atmadım” dedi.

“Hakka ve adalete inanıyorum. Kadınların, mezheplerin ve etnik kökenlerin hakları benim için önemli. Kadın, erkek, Türk, Kürt, Beluci benim için fark etmez” diyen Pezeşkiyan, anketlerin gösterdiği gibi yarışta ipi göğüslerse İran’da ilk kez bir Türk cumhurbaşkanı görev yapacak.

İran’ın Batı Azerbaycan eyaletinde doğan Pezeşkiyan, propaganda sürecinde İran medyasına verdiği ve sosyal medyada çok konuşulan bir röportajında “Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Farsça değil, Türkçe konuşuyorum” demesiyle dikkat çekmişti.

Pezeşkiyan’ın Türk kimliği, özellikle Türk, Kürt ve Beluçların yoğun olduğu bölgelerde onun lehine büyük bir avantaj olarak görülüyor.

**Seçim Yarışının Serüveni**

İran cumhurbaşkanlığı seçimi, yoğun bir seçim kampanyasının ardından 18 Haziran 2023 Pazar günü gerçekleştirildi. Seçime, Muhafazakarlar, Reformcular ve Bağımsızlar olmak üzere üç ana siyasi bloktan adaylar katıldı.

Seçim kampanyası boyunca adaylar, ekonomi, dış politika ve sosyal konular gibi çeşitli konularda vaatlerde bulundu. Muhafazakar adaylar, ülkenin ekonomik kalkınmasını vurguladı ve Batı’ya karşı daha sert bir duruş vaat etti. Reformcu adaylar ise daha ılımlı bir dış politika ve daha fazla sosyal özgürlük sözü verdi.

Bağımsız adaylar, sistemi değişime uğratma sözü vererek hem Muhafazakarların hem de Reformcuların geleneksel politikalarını eleştirdi.

**Sonuç ve İran’ın Geleceği**

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları, ülkenin geleceği üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. Seçimlerin sonucu, İran’ın ekonomik, sosyal ve dış politikasındaki yolu şekillendirecek.

Pezeşkiyan’ın kazanması durumunda, İran’ın dış politikasında önemli bir değişim görülebilir. Pezeşkiyan, Batı ile ilişkilerin iyileştirilmesi ve nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması yönünde söz verdi.

Celili’nin kazanması, İran’ın daha muhafazakar bir yolda ilerleyeceğini gösteriyor. Celili, Batı’yı sert bir şekilde eleştirdi ve İran’ın bölgedeki etkisini genişletme sözü verdi.

İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları, sadece İran değil, bölge ve dünya için de büyük önem taşıyor. Seçimlerin sonucu, bölgenin siyasi ve ekonomik dengesini etkileyecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.