enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2348
EURO
36,9721
ALTIN
2.934,00
BIST
8.869,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Yağmurlu
14°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C

Protista Alemi Özellikleri Nelerdir? Protistlerde Ne Görülmez?

Protista Alemi Özellikleri Nelerdir? Protistlerde Ne Görülmez?
22.06.2024 07:54 | Son Güncellenme: 22.06.2024 08:04
A+
A-

Farklı özelliklere ve çeşitliliğe sahip varlıkları barındıran protista alemi, oldukça geniş bir dünyadır. Bu grupta yer alan canlılar mikroskobik, ototrof, heterotrof, çok hücreli veya tek hücreli olabilirler. Bu tür özelliklere sahip canlıların beslenmeleri fagositoz, absorbsiyon, eşeyli veya eşeysiz üreme yoluyla gerçekleşir.

Ayrıca, siller, yalancı ayaklar veya kamçı ile hareket eden protistler de bulunmaktadır. Günümüze kadar yaklaşık 60.000 fosil türü tespit edilmiştir. Bu bağlamda, protista alemi birçok kişi tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Sıklıkla duyulmaları nedeniyle de araştırma konusu olmuşlardır.

Protista Alemi: Ökaryot Dünyasının Çeşitliliği

Protista alemi, çok hücreli veya tek hücreli olan ve hepsi ökaryot hücrelere sahip canlıları içerir. Bu canlılar bireysel olarak veya koloni halinde yaşamlarına devam ederler. Mevcut protista alemi üyeleri, bazı organeller aracılığıyla arkeler ve bakterilerden ayırt edilir. Günümüzde yaklaşık 60.000 mevcut türü bulunmaktadır, bu sayıya ek olarak nesli tükenmiş birçok tür de vardır.

Protista alemi içinde vücut şekli, üreme ve beslenme biçimleri açısından büyük farklılıklar bulunur. Hareket edemeyen türler de mevcuttur. Çoğu protist mikroskobiktir ve çok hücreli gruplar halinde bulunsalar da herhangi bir doku yapısına sahip değillerdir.

Bazıları ototrof beslenirken, bazıları ise heterotrof beslenir. Ayrıca mutualist veya parazit yaşayan türler de bulunmaktadır. Eşeyli üreme de görülebilir, ancak bu genellikle stresli zamanlarda gerçekleşir.

 Protistlerde Ne Görülmez?

Protistlerin bazıları çok hücreli yapılara sahip olsa da doku oluşumu görülmez. Ayrıca, protistlerin tek hücreli veya çok hücreli olmanın dışında ortak özellikleri yoktur. Protistler, eşeyli veya eşeysiz üreyebilirler.

Protista aleminde yer alan kök ayaklılarda hücre çeperi bulunmaz. Sporlular grubunda ise özel yapılar mevcut değildir ve bu grubun tüm üyeleri zorunlu iç parazit olarak yaşar. Grubun en tanınmış üyelerinden olan Euglenada’da da hücre çeperi yoktur.

 Protistler Nasıl Çoğalır ve Tek Hücreli midir?

Protistlerin üreme şekilleri hem eşeyli hem de eşeysiz olabilir. Bu bağlamda, protistlerin hareketsiz yaşayan türleri olduğu gibi siller veya kamçı ile hareket eden türleri de bulunmaktadır.

Parazit olarak yaşayan birçok protist, konak canlıda hastalığa sebep olur. Ayrıca mutualist türler de mevcuttur. Tek hücreli türlerde yaşam, hücre içinde yer alan organeller aracılığıyla sürdürülür.

 Protistalar ve Yaşamsal Döngü

Bazı protistler, diğer canlılarla karşılıklı etkileşimde bulunurken, bazıları da fotosentez yaparak yaşamsal döngülerini gerçekleştirir. Bazı protista türleri, bitki veya hayvan hastalıklarına neden olabilir.

Protistler genellikle sulu ortamlarda yaşar. Diğer canlıları habitat olarak kullanan ve nemli ortamlarda yaşayan protistler de bulunmaktadır. Bu nedenle, protistaların sınıflandırılmasında bazı zorluklar yaşanmakta ve bu gruptaki canlılar bitki ve hayvanlardan ayrı olarak sınıflandırılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.