enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C

Son 10 yılda mikroplastik sayısında ciddi artış: "Karadeniz’de korkulan oldu"

Son 10 yılda mikroplastik sayısında ciddi artış: "Karadeniz’de korkulan oldu"
26.11.2024 14:26
A+
A-

Karadeniz’deki Mikroplastik Kirliliği İnsanoğlunun Sağlığını Tehdit Ediyor

Karadeniz’de sürdürülen araştırmalar, kirliliğe ek olarak mikroplastik kirliliğinin de önemli boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Çalışmalar, dereler, nehirler ve çevrelerine bırakılan evsel ve plastik atıkların sürüklenerek Karadeniz’e ulaştığını ve ciddi bir kirlilik kaynağı oluşturduğunu gösterdi.

Karadeniz ve Akdeniz’deki mikroplastik seviyeleri karşılaştırıldığında, Karadeniz’deki miktarın daha yüksek ve olumsuz etkilerinin daha fazla olduğu belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, Doğu Karadeniz’deki mikroplastik kirliliğinin beklediklerinden fazla olduğunu belirtti. Öztürk, “Karadeniz’de mikroplastik kirliliği her geçen gün artıyor ve bu yıllanlara göre ciddi bir artış gösteriyor,” dedi.

Nehirlerin mikroplastik kirliliğinde önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı. Öztürk, “Çalışmalarımız, en küçükten en büyüğüne kadar tüm nehirlerde mikroplastik bulduğumuzu gösterdi. Bu durum, nehirlerden Karadeniz’e önemli bir mikroplastik girişi olduğunu doğruluyor,” diye konuştu.

Çamaşır ve kurutma makinelerinde kullanılan sentetik tekstiller, mikroplastik kirliliğine büyük oranda katkıda bulunuyor. Öztürk, “Her çamaşır yıkamada, doğaya istenmeden mikroplastikler bırakılıyor,” dedi.

Mikroplastik kirliliğini azaltmak için plastik kullanımının azaltılması ve sürdürülebilir alışkanlıkların benimsenmesi gerekiyor. Öztürk, “Mikroplastik kirliliğinin temizlenmesi artık mümkün değil. Bu nedenle, alışkanlıklarımızı değiştirerek plastik kullanımını azaltmamız hayati önem taşıyor,” şeklinde uyarıda bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.