Bitkisel Üretim Destekleri Hakkında Açıklama
Tarım ve Orman Bakanlığı, yakın zamanda Resmi Gazete’de yayımlanan “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” hakkında bazı yanlış bilgilerin yayıldığını belirtti.
Mazot ve Gübre Desteği Kalkmadı
Basında yer alan bazı iddialarda, mazot ve gübre desteğinin kalktığı öne sürülmüş durumda. Ancak Bakanlık bu iddianın asılsız olduğunu vurguluyor. Yeni düzenlemeyle bu desteklerin tanımlaması “Temel Destek” olarak değiştirilmiştir. Temel Destek, mazot ve gübre maliyetleri dikkate alınarak belirlenecek.
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticiler, temel destekle birlikte mazot maliyetlerinin %50’si ve gübre maliyetlerinin %25’ini karşılayacaklar. Ayrıca üretim planlaması kapsamındaki ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda, üreticiler kullandıkları mazotun %50’sini ve gübreninin %25’ini planlı üretim desteği olarak alacaklar. Böylece mazot maliyetlerinin tamamı, gübre maliyetlerinin ise %50’si desteklenecek.
Su kısıtının olduğu Bölgelerde ise üretim planlaması kapsamında; az su tüketen belirli ürünler yetiştiren çiftçilere gübre maliyetlerinin kalan yarısı “yer altı su kısıtı desteği” olarak verilecek. Bu bölgelerdeki üreticilerin, mazot ve gübre desteğinin %100’ü karşılanacak.
Nakdi Destekler
Bu destekler, üreticilerin uzun süredir talep ettiği gibi ayni olarak değil nakdi olarak ödenecek.
Fark Ödemesi Desteği Devam Ediyor
Bazı yayın organlarında prim desteğinin kalktığı iddiası ortaya atılmış olsa da bu da doğru değil. Kararın ilgili maddesinde, öncelikle arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünlerin maliyetleri ve iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak, çiftçilerin üretimde sürdürülebilirliğini ve gelir kayıplarını telafi etmek amacıyla fark ödemesi desteği verileceği belirtiliyor.
Üretim dönemi sonunda, üreticiler lehine olmayan bir durum oluşması halinde, ihtiyaç olan üründe fark ödemesi desteği verilebilecek.