Türkiye’den tarihi Suriye hamlesi! 13 yıl sonra bir ilk! Bakan Fidan’dan flaş açıklama!
Türkiye’nin diplomatik çabaları sonucunda, Suriye’nin 13 yıldır askıda olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeliği yeniden aktif hale getirildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, alınan bu önemli karara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Cidde’de düzenlenen İİT Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda, Türkiye’nin girişimiyle Suriye’nin İİT üyeliğinin canlandırılması konusu gündeme alındı. Türkiye’nin de katkı sunduğu karar tasarısı kabul edilerek, Suriye’nin yaklaşık 13 yıldır askıda olan üyeliği yeniden aktif hale getirildi.
Kararın kabul edilmesinin ardından, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani toplantıya davet edildi ve ülkesini temsilen masadaki yerini aldı. Hatırlanacağı üzere, 24 Haziran 2012’de Cidde’de düzenlenen İİT Olağanüstü İcra Komitesi toplantısında, Beşşar Esed rejiminin halkına yönelik şiddetinin artması nedeniyle Suriye’nin üyeliği askıya alınmıştı. Bu karar, 14-15 Ağustos 2012’de Mekke’de düzenlenen 4. Olağanüstü İİT Zirvesi’nde resmileştirilmişti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde düzenlenen İİT Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Müslümanların karşı karşıya olduğu adaletsizliklere ve Filistinlilerin yaşadığı acılara dikkat çekti. Fidan, “Tarih bizi eylemlerimizle yargılayacaktır. Filistinli kardeşlerimize daha fazla destek olabilmek için birlik içinde hareket etmeliyiz” dedi.
Fidan, konuşmasında şu üç önemli noktaya vurgu yaptı:
Bakan Fidan, İsrail’in Filistinlilerin topraklarına el koyma ve yerlerinden etme planlarına sert tepki gösterdi. “Filistinlilerin yerlerinden edilmesi ve Gazze’nin ele geçirilmesi planları hiçbir şekilde kabul edilemez” diyen Fidan, Batı Şeria’daki artan İsrail işgaline de dikkat çekti. Ayrıca, İsrail’in Harem-i Şerif’teki tarihi ve siyasi statükoyu değiştirme girişimlerine izin verilmeyeceğini vurguladı.
Bakan Fidan, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Türkiye olarak Kahire’de kabul edilen planı destekliyoruz. Suriye’nin geleceği açısından tarihi bir dönemeçteyiz. Suriyeli kardeşlerimiz artık kendi kaderlerini belirleme fırsatına sahip. Merkezi yönetimin tam kontrolü ve toprak bütünlüğü temelinde istikrar ve güvenliğin sağlanması önceliğimizdir. Ayrıca, Suriye’nin bölgesel ve uluslararası sahnede hak ettiği yeri yeniden kazanması için birlikte çalışmalıyız. Suriye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı’na yeniden üye olarak kabul edilmesi kararını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz.”