enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2863
EURO
37,0253
ALTIN
3.028,14
BIST
8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

Bahşiş ve servis ücreti düzenlemesiyle ilgili sektör ne düşünüyor?

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, kredi kartlarıyla bahşiş ödenmesi için Gelir İdaresi’nin önerdiği yasal düzenlemeyi sektör çalışanlarının faydasına olduğu için desteklediklerini belirtti.

Bahşiş ve servis ücreti düzenlemesiyle ilgili sektör ne düşünüyor?
29.06.2024 12:36 | Son Güncellenme: 29.06.2024 12:34
2
A+
A-

TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından takip ve talep edilen, sektör çalışanlarının faydasına olan kredi kartlarıyla bahşiş ödenmesine ilişkin yasal düzenleme çalışmasını desteklediklerini belirtti.

TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önerilen kredi kartlarıyla bahşiş ödenmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi desteklediklerini belirtti.

Bingöl, bu yeni düzenlemenin, son dönemde nakit bahşiş gelirlerinin azalması sorununu çözeceğini ifade etti. Bahşişlerin kredi kartıyla ödenmesi ve bu gelirin işletme hesabına girmeden ayrı bir hesapta toplanmasının çalışanların gelirini artıracağını ve kayıtlı ekonomi adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.

“Yeni düzenleme sayesinde bahşişler şeffaf şekilde takip edilebilir ve her müşterinin nakit bulundurma zorunluluğu olmadan bahşiş bırakması sağlanır. Bu, bahşiş oranlarında ciddi artışa yol açacaktır ve gider olarak kayıt altına alınabilecek bir belge oluşturulabilir.” diyen Bingöl, kredi kartı kullanım oranlarının hesap ödemede %90’ın üzerinde olduğunu ve bu yöntemin yasal olarak sadece “servis ücreti” adı altında mümkün olduğunu belirtti.

Bingöl, bu “servis ücreti” tanımı nedeniyle %50’nin üzerinde bir kesinti yapıldığını ve bu durumun servis çalışanlarına ödenen miktarı azalttığını, böylece restoran ve turizm çalışanlarının mağdur olduğunu ifade etti. Yeni düzenleme ile müşterilerin isteği doğrultusunda alınacak bahşişlerden %10’luk bir kesinti yapılacak ve kalan miktar çalışana aktarılacak. Bu düzenleme sayesinde, 100 liralık bir tahsilattan çalışanlara 45-50 lira yerine 90 lira verilebilecek.

Bingöl, yeni uygulamayla çalışanların hak ediş miktarlarının artacağını belirtti.

TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önerilen kredi kartıyla bahşiş ödenmesine ilişkin yasal düzenlemeyi desteklediklerini belirtti.

Bingöl, şu şekilde devam etti: “Çalışanlar bu süreci belgelerle kanıtlayabilecek. Nakit bahşişleri gelir olarak gösteremeyen mevcut sistem sona erecek. Geçmişte %50’nin üzerinde olan kesintiler, yeni düzenleme ile %10 ile sınırlı kalacak. Bu artış, sektörde nitelikli iş gücünü de artıracak. Yeni sistemle tüm süreç kayıt altına alınacak ve hem çalışan, hem işletme, hem de kamu için faydalı olacak.”

Dünyadaki uygulamalara bakıldığında, kredi kartıyla yapılan bahşiş ödemelerinde artışların yaşanacağını öngördüklerini belirten Bingöl, “Bu düzenleme ile büyük oranlı kesintilerin önüne geçilecek ve çalışanların cebine girecek bahşiş miktarında ciddi artışlar olacak. Ayrıca, Maliye İdaresine ödenecek kesinti ile bahşişlerden kamuya da pay aktarılacak. Bu düzenleme, çalışanlar, işverenler ve devlet için faydalı olacak. Yurt dışında birçok ülkede de benzer uygulamalar var. Bu düzenlemenin yasalaşmasını arzu ediyoruz. Bu, sektöre, çalışanlara ve devlete fayda sağlayacak ve müşteri memnuniyetini artıracak. Yıllardır bu konu üzerinde çeşitli çalışmalar yaptık. Bu çalışmaya katkı sağlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve tüm bürokratlara teşekkür ederiz.”

Bingöl, bu yeni düzenlemenin herkesin yararına olduğunu yineleyerek, “Bu düzenleme sektörümüzün gelişimi adına kısa ve uzun vadede ciddi ve önemli bir adım. Düzenlemenin devamlılığı ve ilerletilmesi için tüm paydaşlarla ortak çalışmalarımıza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.